Wszystkie kategorie przepisów - Chałka pełnoziarnista

Chałka pełnoziarnista

K. LudiczakSkładniki:

350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2 szklanki)

1 szt. jajka L

45 g cukru lub ksylitolu (3 łyżki)

150 ml mleka (¾ szklanki)

40 g masła (2 łyżki)

25g świeżych drożdży



K. LudwiczakPrzygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn - ¼ szklanki mleka lekko podgrzać do tem. ok. 40oC, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15-20 min.
  2. Pozostałe mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim masło i pozostawić do przestudenia.
  3. Mąkę przesiać w dużą miskę, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, mleko z rozpuszczonym masłem, jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami przez ok. 6-10 min.). 

    Cisto powinno być miękkie, elastyczne i z łatwością odklejać się od rąk. 

  4. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na trzy części i zapleść warkocz. Piec na blasze lub w keksówce wyłożonej papierem i posmarowanej masłem przez ok. 25-30min. w temp. 180oC z termoobiegiem.