Wszystkie kategorie przepisów - Frittata ze szpinakiem i pomidorami

Frittata ze szpinakiem i pomidorami


K. LudwiczakSkładniki:

1 szt. jaja L
150 g szpinaku
100 g pomidorków koktajlowych (ok. 5 szt.)
30 g cebuli (mała)
5 g masła (1 łyżeczka)
5 g szczypiorku (1 łyżka)













Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miseczki . Dodaj sól i pieprz do smaku.
  2. Przygotuj warzywa –szpinak umyj i osusz. Następnie umyj, osusz i pokrój na połówki pomidory. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Patelnię nagrzej, rozpuść masło, wrzuć cebulę i duś ok 3 min.
  4. Dodaj pomidory i duś kolejne 8-10 min., następnie dodaj szpinak i duś jeszcze 2 min.
  5. Wlej na patelnię jajko.
  6. Mieszając smaż do ulubionego momentu ścięcia. Pamiętaj, że jajko ścina się także pod wpływem swojego ciepła na talerzu.
  7. Podawaj ciepłą Frittatę posypaną szczypiorkiem.