Wszystkie kategorie przepisów - Ciabata

Ciabata

Składniki:K. Ludwiczak

200g mąki orkiszowej 2000

150ml wody

6 g świeżych drożdży

1/3 łyżeczki cukru

½ łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn z drożdży – w 50ml wody w temp ok. 40oC rozmieszać drożdże, dodać 20g mąki i cukier, wymieszać.K. Ludwiczak
  2. Pozostawić zaczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15-20 min., następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
  3. Podczas formowania placka posypać ciasto mąką, ponieważ jest na tyle klejące, że niezbyt dobrze się formuje.
  4. Pozostawić ciabatę podsypaną mąką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20min.
  5. Piec w piekarniku przez ok. 12-15 min. w temperaturze 1800C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.