Wszystkie kategorie przepisów - Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

Składniki:K. Ludwiczak

4 jaja kurze rozmiar L

260 g mąki pełnoziarnistej 1850 (2 szklanki)

100 ml oleju rzepakowego

60 g ksylitolu lub cukru (4 łyżki)

380 g dyni obranej i wypestkowanej (2 szklanki szklanki dyni startej na grubych oczkach).

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do piernika

 









Przygotowanie:

  1. Jaja utrzeć z ksylitolem (ewentualnie cukrem).
  2. Dodać olej, przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i utrzeć ciasto.
  3. Do ciasta dodać dynię i delikatnie wymieszać (spiralnym mieszadłem lub ręcznie).
  4. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
  5. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180oC z termoobiegiem. Przez pierwsze 10 min. piec z opiekaniem na dole, później przełączyć piekarnik na sam termoobieg. Czas pieczenia ok. 40-50 min. w zależności od wilgotności ciasta (sprawdzać wykałaczką)