Wszystkie kategorie przepisów - Warzywa grilowane z indykiem

Warzywa grilowane z indykiem

Składniki:K. Ludwiczak

100 g fileta z piersi indyka (bez skóry)

200 g papryki czerwonej (1 średnia)

150 g cukinii (1/2 małej)           

150 g sałaty lodowej (1/2 średniej główki)

10 g oleju rzepakowego (1 łyżka)

 

Składniki na sos:

10 g oliwy z oliwek (2 łyżeczki)

10 g soku z cytryny (2 łyżeczki)

10 g letniej przegotowanej wody

5 g musztardy (1/2 łyżeczki)

10 g miodu pszczelego (1 płaska łyżeczka)

3 g czosnku (mały ząbek)
sól do smaku

 

 




Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przypraw według uznania (proponowane przyprawy: curry, papryka czerwona, sól, pieprz)
  2. Rozgrzej patelnię nieprzywierającą powłoką i usmaż pierś z indyka po obu stronach.
  3. Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki (paprykę w szerokie piórka, cukinię w plasterki).
  4. Grilluj warzywa posmarowane lekko olejem na patelni grillowej lub  w piekarniku przez kilka minut sprawdzając co jakiś czas aby się nie przypaliły ( i nie zmiękły za bardzo).
  5. Przygotuj sos balsamiczny:  połącz oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód i czosnek z dodatkiem letniej, przegotowanej wody, mieszaj składniki do momentu uzyskania konsystencji balsamu.