Wszystkie kategorie przepisów - Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

K. LudwiczakSkładniki (dla 4 osób):

500 g dyni

200 g ziemniaków (2 średnie)

250 g papryki czerwonej (1 szt.)

150 g cebuli (2 średnie)

3 g czosnku (1 ząbek)

200 ml mleka kokosowego 12%

20 ml oleju kokosowego (2 płaskie łyżeczki)

600-800ml wody

 

Przyprawy:

2,5 g lubczyku ogrodowego (1 łyżeczka)

2,5 g suszonego tymianku (1 łyżeczka)

1 g kminku mielonego (1/3 łyżeczki)

5 g imbiru świeżego lub ½ łyżeczki suszonego

Sól i pieprz do smaku                                  

      

         

Przygotowanie: 15 min                 Gotowanie:  25min

 

  1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. W naczyniu do gotowania rozgrzać olej kokosowy i dusić przez ok. 5min. cebulę, czosnek i przyprawy.
  3. Następnie dodać pozostałe składniki oraz wodę i gotować ok. 20-30min.
  4. Zmiksować i podawać ozdobioną liśćmi świeżego tymianku.