Wszystkie kategorie przepisów - Placki włoskie z cukini i szpinaku

Placki włoskie z cukini i szpinaku

K. LudwiczakSkładniki (na 12 placuszków):

600 g cukinii (1 duża lub 2 średnie)

100 g szpinaku (4 garście)

120 g mąki orkiszowej typ 2000 (niepełna szklanka)

2 szt. jajek L

2 g soli (1/3 łyżeczki)

½ łyżeczki suczonego oregano

½ łyżeczki suszonego tymianku

10 ml oleju kokosowego (płaska łyżeczka)

 

Wykonanie :   15 min                     pieczenie:  20 min          

  1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Umyć i posiekać szpinak.
  3. W naczyniu wymieszać wszystkie przygotowane składniki.
  4. Placuszki nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z małą porcją tłuszczu do pieczenia.
  5. Można podawać np. z sałatką z pomidorów i mozzarelli