Wszystkie kategorie przepisów - Sałatka z grillowanym burakiem i indykiem

Sałatka z grillowanym burakiem i indykiem

K. LudwiczakSkładniki:

100 g buraków (1 średni)

200 g cukinii (1 średnia)

200 g papryki czerwonej (1 duża)

100 g filetów z piersi indyka

15 g oleju rzepakowego (1 i 1/2 łyżki)

15 g koperku (2 łyżki)

5 g czosnku (2 ząbki)

50 g jogurtu naturalnego

K. LudwiczakSól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz, umyj i pokrój na kawałki grubości 0,5 cm
  2. Cukinię umyj i pokrój na kawałki o grubości ok 0,5 cm
  3. Paprykę umyj, wypestkuj i pokrój na kawałki
  4. Buraki, cukinię i paprykę skrop olejem i grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku.
  5. Filety z kurczaka przypraw solą i pieprzem i smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem z obu stron na rumiany kolor.
  6. Usmażone filety pokrój na kawałki i wymieszaj z grillowanymi warzywami.
  7. Przygotuj sos jogurtowy: posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z jogurtem
  8. Przed podaniem sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp koperkiem.