Wszystkie kategorie przepisów - Budyń z kaszy jaglanej z morelami i goji

Budyń z kaszy jaglanej z morelami i goji

K. LudwiczakSkładniki:

50 g kaszy jaglanej (1/2 woreczka)

180 g jabłek (1 duże)

60 g moreli suszonych (6 szt.)

5 g goji (1 łyżeczka)

80-100 ml wody

3 g kurkumy (1/2 łyżeczki)

3 g cynamonu (1/2 łyżeczki)

1 g imbiru suszonego (szczypta)

K. Ludwiczak5 g ksylitolu (1 łyżeczka) lub 1 łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wypłucz w dużej ilości wrzącej wody, następnie w zimnej wodzie przelewając przez sitko.
  2. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój na kawałki.
  3. Morele pokrój na kawałki.
  4. Kaszę, jabłko, morelę, przyprawy wrzuć do rondelka z grubym dnem, uzupełnij wodą i gotuj do miękkości. Jeśli zaistnieje potrzeba uzupełnij wodę w rondelku.
  5. Po ugotowaniu dodaj ksylitol i zmiksuj kaszę blenderem na gładki budyń.
  6. Podawaj ciepły ozdobiony pokrojona morelą i jagodami goji.