Wszystkie kategorie przepisów - Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem

K. LudwiczakSkładniki:

50 g kaszy jaglanej (1/2 woreczka)

120 ml mleka 2% lub mleka roślinnego

30 g rodzynek (2 łyżki)

3 g cynamonu (1/2 łyżeczki)

10 g ksylitolu (2 łyżeczki) lub 1 łyżeczka miodu

 


Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wypłucz w dużej ilości wrzącej wody, następnie w zimnej wodzie przelewając przez sitko.
  2. Kaszę wrzuć do rondelka z grubym dnem, wlej mleko i gotuj do miękkości. Jeśli zaistnieje potrzeba uzupełnij mleko w rondelku.
  3. Po ugotowaniu dodaj ksylitol i zmiksuj kasze blenderem na gładki budyń.
  4. Podawaj ciepły posypany cynamonem i rodzynkami.