Wszystkie kategorie przepisów - Bułeczki z farszem pieczarkowo-szpinakowo-twarogowym.

Bułeczki z farszem pieczarkowo-szpinakowo-twarogowym.

K. LudwiczakSkładniki na ciasto:

260 g mąki orkiszowej typ 1850 (2 szklanki)

10 g oliwy z oliwek (1 łyżka)

15 g świeżych drożdży

5 g cukru

3 g soli

125 ml wody

 

Składniki na farsz:


100 g świeżych liści szpinaku

150 g pieczarek (7-8 szt. średnich)

100 g sera twarogowego półtłustego

30 g cebuli (1 średnia)

5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)

3 g tymianku suszonego (1/2 łyżeczki)

3 g oregano suszonego (1/2 łyżeczki)

Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie ciasta:

  1. Drożdże rozkrusz, wymieszaj w szklance z wodą.
  2. Mąkę przesiej, dodaj wodę z drożdżami, cukier, oliwę, sól i wyrób ciasto ręcznie ok 6-8 min.
  3. Pozostaw przykryte folią spożywczą lub ściereczką bawełnianą w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i przygotuj w tym czasie farsz do bułeczek.

 

Przygotowanie farszu:

  1. Obierz cebulę i pokrój w kostkę
  2. Szpinak umyj i osusz.
  3. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  4. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i duś ok 5 min., aż się lekko zrumieni, następnie dodaj pieczarki i duś do miękkości przez ok 8 min. mieszając. Pieczarki puszczą wodę i należy ją odparować.
  5. Dodaj liście szpinaku i duś 3-5 min mieszając.
  6. Wyjmij farsz do miski i wymieszaj z twarogiem rozgniecionym widelcem.

 

Przygotowanie bułeczek:

  1. Ciasto podziel na 8 równych części najlepiej zrobić wałeczek i pokroić na równe kawałki.
  2. Z każdego kawałka ciasta zrób kuleczkę, którą rozwałkuj na kółko o średnicy ok 12 cm.
  3. Na każdy placuszek wyłóż taką samą ilość farszu i zawijają cztery boki placuszków  w kopertę jednocześnie sklejając je.
  4. Pozostaw bułeczki w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15-20 min.
  5. Wstaw do nagranego piekarnika do 1800C  i piecz ok 15-16 min.