Wszystkie kategorie przepisów - Baton musli bez mąki

Baton musli bez mąki


K. ludwiczakSkładniki:

60 g nasion słonecznika (1/4 szklanki)

50 g pestek dyni (1/4 szklanki)

50 g orzechów nerkowca (1/4 szklanki)

50 g migdałów (1/4 szklanki)

50 g rodzynek suszonych (1/4 szklanki)

90 g płatków owsianych (3/4 szklanki)

K. ludwiczak30 g nasion Chia (4 czubate łyżeczki)

25 g miodu (1 czubata łyżka)

20 g oleju kokosowego (lub masła)

180 ml wody

 

 

Przygotowanie:

  1. Migdały i orzechy nerkowca posiekaj.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie.
  3. W szklance wymieszać wodę, miód i olej kokosowy.
  4. Wlej płynne składniki do suchych i pozostaw na min. 2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
  5. Piekarnik rozgrzej do 1800C z termoobiegiem.
  6. Formę do ciasta prostokątną średniej wielkości (ok 25/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia , przełóż masę i wyrównaj.
  7. Piecz przez ok 30min.
  8. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na ok 30min do schłodzenia
  9. Podziel w foremce nożem do pizzy na równe batoniki, wyjmuj delikatnie i pozostaw aby wystygły i ściągnęły się.