Wszystkie kategorie przepisów - Zupa z boczniakami

Zupa z boczniakami

Zupa z boczniakamiZupa z boczniakamiSkładniki (dla 4 osób):

200 g boczniaków

300 g ziemniaków

80 g pietruszki (1 mały)

100 g marchewki (1 średnia)

300 g selera

100 g pora( ¼ dużego pora)

150 g cebuli (1 duża)

20 g oliwy z oliwek

600-800 wody

 

Przyprawy:

2,5 g lubczyka ogrodowego

2,5 rozmarynu

1 g kminku mielonego

5 g papryczki chili –świeża lub 1/3 łyżeczki mielonej

2,5 g kurkumy

20 g natki pietruszki

5 g soku z cytryny

Sól do smaku

               

Przygotowanie: 15-20 min                          Gotowanie:  30min                       

  1. Warzywa korzeniowe i cebule obrać i pokroić w kostkę.
  2. Boczniaki umyć i pokroić w paski.
  3. W naczyniu do gotowania rozgrzać oliwę z oliwek i dusić przez ok 5min cebulę, pora oraz przyprawy.
  4. Następnie dodać pozostałe składnik, dusić ok. 5 min., następnie uzupełnić wodą tak aby przykryć warzywa i gotować ok 20min.
  5. Podawać ozdobioną natką pietruszki i piórkami z chili.