Wszystkie kategorie przepisów - Baton dla aktywnych z chia i serwatką

Baton dla aktywnych z chia i serwatką

K. LudwiczakSkładniki (na 10 szt.):

120g płatków owsianych (10 łyżek)

30g nasion CHIA (5 łyżeczek)

40g serwatki naturalnej w proszku (8 łyżeczek)

60g rodzynek suszonych (3 łyżki)

30g orzechów nerkowca (2 łyżki)

30g pestek dyni łuskanych (3 łyżki)

35g miodu pszczelego (1 łyżka)

10g oleju kokosowego (2 łyżeczki)

200ml wody

 

Przygotowanie:

  1. Nasiona  CHIA wsyp do miski i zalej 200 ml wody 
  2. Pestki dyni, rodzynki suszone, nerkowce posiekaj drobno nożem lub zmiksuj chwilkę i dodaj do miski z nasionami
  3. Następnie dodaj płatki owsiane, miód i rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj
  4. Wstaw miskę do lodówki na ok 1-2h aby nasiona chia połączyły składniki
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj na papierze do pieczenia cienki placek grubości ok. 1 cm, przykryj papierem
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 30 min. Po 20 min pieczenia zdejmij papier z ciasta i wstaw ponownie do piekarnika na ostatnie 10min
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
  8. Podziel na równe kawałki

 

Wartość składników odżywczych w porcji:

Kcal

Białka

Tłuszcze

Węglowodany

gram

%

gram

%

gram

%

145

3.8

11

5.6

34

20.8

55