Wszystkie kategorie przepisów - Placki jaglane z tuńczykiem i serem mozzarella

Placki jaglane z tuńczykiem i serem mozzarella

K. LudwiczakSkładniki (dla 4 osób- 20szt.):

200g płatków jaglanych (1 i 2/3 szklanki)

130g tuńczyka w sosie własnym

125g sera mozzarella

100g pieczarek (5 średnich szt.)

120g cebuli (1 szt.)

10g skrobi ziemniaczanej (2 łyżeczki)

1szt.  jajo kurze L

10g oleju rzepakowego uniwersalnego

Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać, następnie posolić aby zmiękła.
  2. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Mozzarelle zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno posiekać.
  4. Do miski wsypać cebulę, pieczarki, płatki jaglane, skrobię ziemniaczaną,  tuńczyka razem z sosem, mozarelle następnie wbić jajko, dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
  5. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej, formować płaskie placki i smażyć z obu stron na rumiany kolor.