Wszystkie kategorie przepisów - Cukierki bakaliowo-owsiane

Cukierki bakaliowo-owsiane

K. LudwiczakSkładniki:

100g rodzynek suszonych na słońcu (1/2 szklanki)

50g daktyli suszonych na słońcu (1/4 szklanki)

30g pestek dyni (2łyżki)

30g nasion słonecznika (2 łyżki

50 g nerkowców (duża garść)

60g płatków owsianych

10g nasion CHIA

 

Przygotowanie:

  1. Daktyle pokrój na małe kawałki
  2. Rodzynki, daktyle umieść w szklance i zalej taką ilością wrzącej wody aby przykryła owoce
  3. Pestki dyni, nasiona słonecznika,  nerkowce zmiel w blenderze na gładką masę
  4. Dodaj do masy namoczone owoce wraz z wodą, w której się moczyły oraz płatki owsiane
  5. Zmiel całość w blenderze na dosyć gładką masę
  6. Wyjmij masę z blendera, dodaj nasiona CHIA i dokładnie wymieszaj
  7. Pozostaw masę w lodówce na ok 1-2 godziny aby stężała
  8. Formuj z masy kulki i obtaczaj według uznania np. w kakao, mielonych orzechach, sezamie…