Wszystkie kategorie przepisów - Zupa wielowarzywna z batatami i pulpecikami tymiankowymi

Zupa wielowarzywna z batatami i pulpecikami tymiankowymi

Zupa z batatami i pulpecikami tymiankowymiSkładniki na zupę dla 4 osób:

230g batatów (1 szt.)

120g ziemniaków (1 duży ziemniak)

90g korzenia pietruszki (1 duża szt.)

120g selera korzeniowego

100g marchewki (1 średnia szt.)

120g pora (mała szt.)

400g pomidorów w puszce

40g oleju kokosowego

20g koperku ogrodowego (2 łyżki)

Przyprawy: lubczyk, kozieradka, kminek mielony, listek laurowy, chili, sól

 

Składniki na pulpety  tymiankowe do zupy:

250g mięsa z piersi indyka bez skóry

56g jaja kurzego całego (1 szt.)

8g skrobi ziemniaczanej (2 płaskie łyżeczki)

Przyprawy: ząbek czosnku, sól, pieprz, tymianek (1 łyżeczka)

 

 

 

Przygotowanie pulpetów tymiankowych:

  1. Mięso z indyka zmiel w maszynce do mięsa lub delikatnie zmiksuj blenderem.
  2. Dodaj do mięsa jajko, przyprawy, skrobie ziemniaczaną, dokładnie wyrób masę
  3. Formuj małe pulpety i gotuj je w zupie.


Przygotowanie zupy:

  1. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  2. W garnku do gotowania zupy rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i dusić kilka minut aż się lekko zarumieni
  3. Następnie dodać do garnka marchew, korzeń pietruszki, selera i dusić ok 10 min mieszając
  4. Dodaj ziemniaka i bataty, uzupełnić i gotuj do momentu aż warzywa zmiękną.
  5. Następnie dodaj pomidory, doprowadź zupę do wrzenia i wkładaj delikatnie do zupy surowe pulpety z indyka.
  6. Gotuj jeszcze zupę razem z pulpetami ok 10-15min.

 

Podawaj zupę z pulpetami posypaną posiekanym koperkiem.