Wszystkie kategorie przepisów - Chleb migdałowo-gryczany

Chleb migdałowo-gryczany

Chleb migdałowo gryczanySkładniki:

3 jajka kurze (rozmiar L)

120g mąki migdałowej (lub mielonych migdałów)

70g mąki kokosowej (lub mielonych wiórek kokosowych)

150g mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub ryżowej pełnoziarnistej)

450ml mleka roślinnego (np. sojowego, ryżowego itp.)

10g sody oczyszczonej (2 łyżeczki)

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj miskę do wyrabiania ciasta i mikser.
  2. Do miski wybij 3 jajka, dodaj wszystkie pozostałe składniki
  3. Wyrabiaj ciasto na chleb 2 min.
  4. Ciasto przelej do foremki keksówki
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 1800C z termoobiegiem
  6. Po kilku minutach pieczenia jak ciasto zacznie wyrastać, otwórz piekarnik i ostrym nożem zrób kilka nacięć na chlebie aby ładnie „pękał” podczas pieczenia w kontrolowany sposób
  7. Piecz chleb ok 40-45 min
  8. Kilka minut po upieczeniu wyjmij chleb z keksówki i zaczekaj aby odparował