Wszystkie kategorie przepisów - Frittata z jarmużem


K. LudwiczakFrittata z jarmużem


Składniki:

  • 2 szt. jajek L
  • 150 g jarmużu
  • 100 g pomidorów koktajlowych (ok. 5 szt.)
  • 100 g pieczarek (5 szt.)
  • 30 g cebuli (mała)
  • 5 g masła (1 łyżeczka)
  • 5 g szczypiorku (1 łyżka)









Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miseczki. Dodaj pieprz i sól do smaku.
  2. Przygotuj warzywa – jarmuż umyj i osusz, następnie pokrój na kawałki. Umyj, osusz i pokrój na połówki pomidory. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Patelnię nagrzej, rozpuść masło, wrzuć cebulę i duś ok 3 min.
  5. Dodaj pieczarki, pomidory, jarmuż i duś kolejne 8-10 min.
  6. Wlej na patelnię jajka.
  7. Mieszając smaż do ulubionego momentu ścięcia. Pamiętaj, że jajko ścina się także pod wpływem swojego ciepła na talerzu.
  8. Podawaj ciepłe.