Zupa krem z dyni
Składniki (dla 4 osób):
500 g dyni
200 g ziemniaków (2 średnie)
250 g papryki czerwonej (1 szt.)
150 g cebuli (2 średnie)
3 g czosnku (1 ząbek)
200 ml mleka kokosowego 12%
20 ml oleju kokosowego (2 płaskie łyżeczki)
600-800ml wody
Przyprawy:
2,5 g lubczyku ogrodowego (1 łyżeczka)
2,5 g suszonego tymianku (1 łyżeczka)
1 g kminku mielonego (1/3 łyżeczki)
5 g imbiru świeżego lub ½ łyżeczki suszonego
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 15 min Gotowanie: 25min
- Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- W naczyniu do gotowania rozgrzać olej kokosowy i dusić przez ok. 5min. cebulę, czosnek i przyprawy.
- Następnie dodać pozostałe składniki oraz wodę i gotować ok. 20-30min.
- Zmiksować i podawać ozdobioną liśćmi świeżego tymianku.