Kanapki z papryki
Składniki:
180 g papryka czerwona (1 szt. średnia)
50 g kaszy jęczmiennej pęczak (3 łyżki lub 1/2 woreczka)
30 g sera twarogowego (2 łyżki)
30 g makrela wędzona (2 łyżki)
5 g koperku ogrodowego
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
- Ugotuj kaszę pęczak. Wcześniej należy ją wypłukać w letniej wodzie. Gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (czyli dodać 100ml wody do gotowania)
- Paprykę umyć i przekroić wzdłuż na połówki oraz usunąć gniazdo nasienne.
- Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Serek twarogowy rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z ugotowaną kaszą pęczak i koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Połówki papryki faszerować farszem, a następnie makrelę ułożyć na farszu.
- Podawać kanapeczki z papryki ozdobione koperkiem.
Świetne jako drugie śniadanie na wynos.